×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Thursday, 21 November , 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
کرونا صنعت توریسم را زمین‌گیر کرد

چندین ماه از شیوع کرونا می‌گذرد و خدمات و شغل‌های زیادی به‌واسطه آن شکست خوردند، یکی از مواردی که در این ایام با ضربه شدیدی روبه‌رو شده، صنعت توریسم است چراکه اغلب مردم به ویژه آن‌ها که در برابر کرونا مسئولیت اجتماعی بر دوش خود احساس می‌کنند، برای حفظ سلامت خود سفر کردن را فراموش کرده و ترجیح می‌هند در خانه بمانند.
فرشاد فصاحت دکترای علوم اقتصادی در گفت‌وگو با ایسنا، در این خصوص می‌گوید: صنعت توریسم به‌عنوان یکی از سه صنعت پردرآمد دنیا شناخته می‌شود، کشورهایی مثل ایران که دارای اقتصاد تک‌محصولی هستند همواره به دنبال خروج از این وضعیت و ایجاد یا تقویت صنایع دیگر برای مواجهه با بحران‌های احتمالی بوده‌اند.
وی ادامه می‌دهد: با توجه به قدمت و جایگاه خاص ایران در منطقه، کشورمان همواره به‌عنوان یکی از مقاصد گردشگری در سطح جهان شناخته می‌شود اما به دلیل برخی ملاحظات و سیاست‌های موجود آن‌گونه که بایدوشاید از این مسئله بهره‌برداری نشده است، درحالی‌که اغلب استان‌های کشور قابلیت جذب گردشگر را دارند توزیع مناسبی بین گردشگران ورودی به کشور در شهرهای مختلف ایران وجود ندارد و صرفاً شهرهایی مثل اصفهان، تبریز و شیراز موردتوجه گردشگران داخلی و خارجی قرار می‌گیرند.
این استاد دانشگاه تشریح می‌کند: ورود گردشگر به یک شهر از چندین جهت به رشد اقتصاد شهری کمک می‌کند، ازیک‌طرف ادارات کل میراث فرهنگی و شهرداری‌ها را بر آن می‌دارد که هزینه‌های بیشتری صرف مرمت، احیا و بازسازی ابنیه تاریخی خود کنند از طرفی دیگر کسب‌وکارهای متناسب با گردشگری مثل انواع هتل‌ها و مهمانسراها، رستوران‌ها، فروشگاه‌های صنایع گردشگری و بازارها و حمل‌ونقل شهری رونق می‌گیرد؛ بهبود اقتصاد شهری وضعیت درآمدی شهروندان را ارتقا بخشیده و شرایط برای توسعه شهری فراهم می‌شود.
وی عنوان می‌کند: شهرهای مختلف ایران هر یک به‌نوعی به دنبال معرفی جاذبه‌های گردشگری خود و نهایتاً جذب گردشگر داخلی و خارجی بوده‌اند، قزوین نیز ازجمله این شهرها است که همواره به‌عنوان شاهراه ارتباطی شرق به غرب و شمال به جنوب کشور محسوب شده است. سال‌هاست مسئولان در تلاش‌اند که قزوین را به‌عنوان مقصد گردشگری و نه به‌عنوان مسیر عبوری به سایرین بشناسانند و این امر را می‌توان در سیاست‌گذاری‌های چندساله اخیر دستگاه‌های اجرایی شهر به‌وضوح مشاهده کرد.
فصاحت یادآور می‌شود: اما باید توجه کرد که آیا صرفاً مرمت و بازسازی برخی از اماکن و سنگ‌فرش کردن خیابان‌ها جاذبه لازم را برای جذب توریست به وجود می‌آورد؟ عدم وجود مراکز اقامتی باکیفیت در قزوین و نبود سایر زیرساخت‌های لازم برای گردشگر اعم از حمل‌ونقل عمومی و خدماتی باعث شده است که این صنعت هیچ‌گاه در قزوین موفق نباشد.

کرونا صنعت توریسم را ورشکست کرد
وی با اشاره به شیوع کرونا خاطرنشان می‌کند: شیوع این بیماری در سرتاسر جهان باعث رکود در همه صنایع مختلف به‌ویژه صنعت گردشگری شد، ترس از بیماری به حدی بود که بسیاری از کشورها مرزهای خود را بستند، پروازهای مسافری با محدودیت روبه‌رو شد، حجم مسافرت‌ها به‌شدت کاهش یافت و به‌تبع آن درآمدهای حاصل از کسب‌وکارهای مرتبط با صنعت توریسم نیز تقلیل یافت به حدی که بسیاری از این کسب‌وکارها به حد ورشکستگی رسیدند.
این استاد دانشگاه اضافه می‌کند: در شرایط ورشکستگی صنعت توریسم، دولت‌ها مکلفند طبق وظیفه ذاتی خود اقدامات حمایتی انجام دهند. برقراری انواع یارانه‌ها، بخشودگی‌ها و ارائه تسهیلات ارزان‌قیمت ازجمله این اقدامات است که البته کافی نبوده و نیاز به حمایت‌های همه‌جانبه و برنامه‌ریزی‌های کلان و اجرایی وجود دارد.
وی تأکید می‌کند: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد تا زمانی که همه‌گیری ویروس کرونا در کشور وجود دارد و مرزهای کشور به روی گردشگران بسته است این صنعت در وضعیت بحران باقی‌مانده و حمایت‌های دولتی بیشتری باید در این زمینه اختصاص یابد اما پایداری این شرایط نباید منجر به تعطیلی کسب‌وکارهای مرتبط با آن شود.

فصاحت خاطرنشان می‌کند: احیای مجدد صنعت توریسم هزینه‌های مضاعفی را متحمل دستگاه‌های دولتی مرتبط خواهد کرد. لذا می‌توان با بهره‌مندی از سازوکارهای اقتصاد مقاومتی و پیاده‌سازی اصول اقتصاد مقاومتی در صنعت گردشگری، وابستگی این صنعت را نسبت به تکانه‌های احتمالی سیاسی، اجتماعی و منطقه‌ای کاهش داد و این الگو را برای استفاده در اختیار سایر کشورهای جهان قرارداد.
وی ادامه می‌دهد: برای این موضوع می‌توان نسبت به شناسایی و تقویت مزیت‌های نسبی و مطلق موجود در شهرها برنامه‌ریزی کرد و جذابیت لازم را برای بهره‌برداری شهروندان داخلی از ظرفیت‌های موجود برقرار کرد. همچنین برای کوتاه‌مدت نیز می‌توان با ارائه خدمات مبتنی بر پروتکل‌های بهداشتی از ظرفیت‌های موجود گردشگری شهرها استفاده کرد و خدمات نوینی همچون خدمات گردشگری تحت وب، گردشگری آنلاین و واقعیت مجازی را جایگزین خدمات سنتی کرد.

برچسب ها : ,

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.